Преоткрий Европа, ако си на 18!

Share
DiscoverEU е инициатива на Европейския съюз, основана на предложение от Европейския парламент, която има за цел да предложи на младите хора на възраст 18 години възможност да пътуват и да се възползват от предимствата на свободата на движение в Европейския съюз, да се запознаят с многообразието на Европа и с нейното културно наследство и история, да се срещнат с хора от целия континент и в крайна сметка да научат повече за самите себе си.
Европейският съюз осигурява карти за пътуване, за да можеш да изследваш културното многообразие на континента, да се запознаеш с други европейци и да се насладиш от първа ръка на ползите от свободата на движение!
Ако си на 18 години, имаш право да пътуваш в продължение на минимум 1 ден и максимум 30 дни. Следващият кръг за кандидатстване ще бъде обявен на страницата на DiscoverEU на Европейския младежки портал.
Следващата процедура за кандидатстване е със срок:
• 12 октомври 2021 г. до 26 октомври 2021 г.

Международен ден на младежта

Share

За поредна година фондация Астика и младежките организации в Бургас, АСУ ДЕЛФИ и сдружение „Младежка доброволческа мрежа“, проведоха няколко събития в града посветени на междуродния ден на младежта 12 август, в които взеха участие доброволците по ЕКС, младежи от града и гости.

Трети фестивал „На мегдана“ 2021

Share

Фестивал „На Мегдана“ 2021
В периода 31 юли -1 август 2021 се проведе третият фестивал за представяне на местната самобитност в автентичното погранично родопско село Кестен

31 юли 2021

10:00 Събиране на билки и цветя
18:30 Откриване
На фестивала със сплитане на китките и официалната подготовка за традиционния обичай „Пояне на китките“ присъстваха освен жителите и гостите на село Кестена, така и певческият хор при Дружество „Мойра“ Бургас и доброволците по програма Европейски корпус за солидарност.
Работилници за билки и обчаи
Сплитане на китките
Работилници
21:08
Кино под
звездите


На 1 август 2021

10:00 Работилници за тъкане с билки.


Кулинарна работилница.

Международните доброволци по ЕКС представиха традиционно ястие „Чий кюфте“, което беше изключителна атракция за всички присъстващи, процесът на приготвянето по време на работилницата продължи над два часа. Посетителите останаха възхитени от вкуса, майсторството на храната и интеракцята с хората.
11:30 Представяне на обичая
„Среде лято“ с женска група за автентичен фолклор към НЧ “ Изгрев“ 1936 -Триград
Изпълнения на певческа група „Лазурен бряг“ при пенсионерски клуб БАПО-Бургас
Пвчески хор при Дружество на пенсионерите „Мойра“ -Бургас
14:00 Празнично хоро.
15:00 Поход по еко- пътеки
Фестивалът се организира от фондация „Астика“ с подкрепата на програма „Европейски корпус за солидарност “ на ЕС, доброволци по програмата, наместник кмет на село Кестен, кмет на Община Девин, Община Девин и Община Бургас.

Осми фестивал за улични изкуства „Carrousel“2021

Share
Осми ежегоден международен фестивал за улични изкуства „Carrousel“2021
Фондация Астика
Представи
Фестивал „Carrousel“ 2021
Ежегодния фестивал за улични изкуства „Carrousel“ за първи път се реализира през 2013 година от тогава насам фондация Астика, представя на своята публика в Бургас и региона различни арт изкуства изнесени близо до хората, десетки са спектаклите, музикалните изпълнения, инсталациите, въртене на огън, огромни мехури, живите статуи, карнавални шествия, занимателни игри, ходене на въже, графити, келтски обичаи, цирк, рисунки, посрещане на бог Нептун, мажуретно шоу, куклено шоу, канго джъмп, скечове , различни форми на театър, ходене на кокили една запазена марка, работилници за изработка на театър, кукли; куклен театър; келтски обичаи; мандали от миди и още и още десетки креативни арт представления реализирани от доброволците на фондация Астика по програмите Младежта в действие, Еразъм+ и Европейски корпус за солидарност на ЕК,
И тази година не изневерихме на традицията и представихме богата
Програма:
Откриване
25 юни – 10 часа мостика
картини от миди, игри и фанфари (ученици, ОУ“П.Р.Славейков“-Бургас)
26 юни от 18 часа
Миди & море
ПОСРЕЩАНЕ НА БОГ НЕПТУН; огнено шоу и джаз
ТЕАТЪР „Спирката“; Флаш-моб; Кокили Слънце и Луна; Кокили и марионетки;жива статуя;
Карти-карнавал; Изпълнения с китари; Пърформънс „Кино“;
Песни край морето с група „Лазурен бряг-Бапо; Стихове; Арт инсталации
27 юни- от 18 часа
КАРТИНИ ОТ МИДИ; ТЕАТЪР „Спирката“; Флаш-моб; Кокили Слънце и Луна; Кокили и марионетки; жива статуя
Карти-карнавал; Изпълнения с китари; Пърформънс „Кино“; Цирк;
Песни край морето с група „Лазурен бряг-Бапо; Стихове; Арт инсталации


Фестивал „Carrousel“2021 се осъществи с подкрепата на Община Бургас; програма Европейски корпус за солидарност на ЕК; сдружение АСУ „Делфи“; сдружение „Младежка доброволческа мрежа“; пенсионерски клуб БАПО-Бургас; Нов цирк-София и участието на доброволците на фондация Астика

Европейска седмица на младежта в Бургас

Share
Петък 28май 2021/17:00 Морска градина-Бургас

Събитието ще се проведе в морската градина в Бургас до ЕЦ“Флора“ с участието на доброволците по програма Европейски корпус за солидарност по проекти на АСУ „Делфи“ и фондация „Астика“ с подкрепата на Община Бургас и програма Европейски корпус за солидарност. Очакват ви игри на открито, викторина с въпроси за ЕС, музука, флашмоб и много горещо настроение.

Очакваме ви точно в 17:00 часа!

ДВАНАДЕСЕТИ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА СТИХОВЕ „МОЕТО СИНЬО ЛЯТО”- 2021

Share

Фондация „АСТИКА“ обявява единадесети национален конкурс за стихове „Моето синьо лято“ 2021
УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ
В конкурса могат да участват младежи и възрастни от цялaта страната, като участниците ще бъдат разделени в две възрастови категории:
– младежи от 14 до 29 години.
– възрастни 30+ години.
Всеки може да участва в конкурса най-много с до две НЕПУБЛИКУВАНИ авторски произведения, всяко с дължина не повече от една страница.
Стиховете трябва да са с тематика за морето и ваканционните мигове.
Най-добрите стихове ще бъдат отличени с грамоти, а победителите в двете категории със статуетка и почетна грамота.
Конкурсните творби ще бъдат селектирани от пет членно независимо национално жури.
По време на конкурса националното жури ще определи и авторските творби, които ще бъдат публикувани в годишния алманах на фондация „Астика” – „Моето синьо лято” – 2021.
Допълнителни условия:
– Участниците в конкурса се задължават да не публикуват своите стихове в други медии, печатни и електронни издания до приключване на конкурса – 15.09.2021 г.
С участието в конкурса всеки участник, автор на стихове предоставя правото на фондация „Астика”, като организатор на конкурса, да публикува без условно конкурсните творби, както и да ги включи за публикация в годишния печатен алманах „Моето синьо лято”, издание 2021.
Конкурсът „Моето синьо лято“ 2021 се реализира с подкрепата на Община Бургас.
Начало на конкурса 24.05.2021г.
Краен срок за изпращане на творбите: 15.09.2021г.
Резултатите от конкурса ще бъдат обявени най-късно до 10.10.2021 г. на интернет страница: www.astika.eu.
УСПЕХ!
С пожелание за едно вълнуващо и вдъхновяващо творческо синьо лято.
Фондация „Астика“ в качеството си на организатор на конкурса си запазва правото да ползва и публикува изпратените за участие конкурсни творби, като всеки участник с изпращането си в конкурса се съгласява с това!

Линк към формуляр за кандидатстване:

https://forms.gle/QEg5SSjyM6g1gMWF9