Днес 5-ти февруари е Международен ден за безопасен интернет

Share

5-ти февруари е Международен ден за безопасен интернет. Темата касае малки и големи, и всеки от нас трябва добре да познава своите права и отговорности като ползвател на мрежата. За децата обаче не винаги е ясно какво е правилно, какво е опасно, какво може и какво е нередно в интернет пространството.

И днес вратите на МИКЦ Астика са отворени. Безопасно е да получите и още инфо при нас.
Разполагаме и с наръчници за родители.
Заповядайте!

Наръчник за безопасен интернет

Безопасен интернет за нашите деца
Комуникацията, информираността и доверието са изключително важни за това да се чувствате спокойни, когато децата ви сърфират в интернет. Споделяме с вас десет основни съвети, които много биха спомогнали за това. На ваш ред ги споделете и коментирайте с тях!

1. Времето, в което детето ви сърфира в интернет, е удачно да бъде съгласувано с вас.

2. Важно е да имате доверието на детето ви, за да ви споделя нещата, които го впечатляват и харесват (или не) в интернет.

3. У дома вие сте съветникът, който ще му помогне в инсталирането на нови игри и програми, за да предпазите компютъра от вируси.

4. Обяснете на детето си, че е необходимо да споделя паролите и регистрациите си в различни сайтове само с вас, за да не може никой да не използва неговото име.

5. Когато качва снимки, детето ви трябва да внимава сред тях да няма такива, които биха предизвикали обиди или подигравки, за самото него или за негови близки и приятели.

6. Ако детето ви попадне на притеснително или заплашващо съдържание в интернет, най-добре е да има рефлекс да ви го сподели, и да подадете сигнал на http://web112.net/ или на Българската линия за онлайн безопасност 124 123.

7. Когато детето ви общува с непознати в интернет, помолете го да не споделя името, адреса, училището и телефона си, за да не се излага на риск.

8. Ако някой го притеснява или обижда в мрежата, обяснете му, че трябва да прекрати общуването си с него, и винаги да споделя подобни неприятни моменти с вас.

9. Обяснете на детето ви, че в мрежата не всеки е такъв, за какъвто се представя, и че е важно да бъде внимателен с кого избира да общува.

10. Ако детето ви иска да се срещне снякого, но го познава само от интернет, непременно да сподели и обсъди срещата с вас, за да обсъдите полезността й и гарантирате нейната безопасност.