РАЗДАДОХА НАЦИОНАЛНИТЕ НАГРАДИ „ДОБРОВОЛЕЦ НА ГОДИНАТА“2018

Share

 

За осма поредна година фондация „Астика” раздаде националните награди „Доброволец на годината”.  Официалната церемонията по връчване на наградите  по традиция се проведе на  5 декември  по повод международния ден на доброволеца.

Националният конкурс „Доброволец на годината“ има за цел да отдаде заслужено признание на участниците в доброволческите дейности, допринесли за подобряване на благосъстоянието, толерантността и солидарността в обществото.

  За участие в конкурса бяха номинирани 24 български и чуждестранни граждани, които са осъществили доброволчески дейности през периода от 12.11.2017 до 12.11.2018 г.

След проверка на номинациите за съответствие на избраната тематична област и предоставените  доказателствата за осъществен доброволчески принос, селекционната комисия  взе решение за класиралите се доброволци да се обявят официално резултатите от Конкурса и връчване на призове  в отделните категории на 5 декември 2018г., на официална церемония в гр.Бургас,

както следва:

ДОБРОВОЛЕЦ НА ГОДИНАТА

за цялостен принос за

Михаела Стойкова 

Основател на организацията „Операция плюшено мече”.

Ръководи най-важната Коледна кампания за сбъдване на детски мечти на деца в неравностойно положение в България.

Благодарение на повече от 20 000 дарители под ръководството на доброволческият ентусиазъм  на Михаела и екипът и от 250 доброволеца в цялата страна успява да раздаде над 30 000 персонални НОВИ подаръци, които отговарят на точните желания на деца и младежи, лишени от родителски грижи, от социално слаби семейства, с увреждания и в риск. Преди 4 години е започнала да оперира на национално ниво и от тогава всяка година посещава между 7 000 и 8000 бенефициенти от близо 400 социални услуги в страната.

За да направи живота им малко по-лесен и през останалата част на годината, кампанията също така набавя храна, дрехи, материали, пособия, техника, специализирано оборудване и нужди от първа необходимост. От няколко години включва в списъците и възрастни хора с умствени увреждания, защото те носят душата на дете.

Стартира целогодишна менторска програма „Скритите таланти на България“., която дава шанс за професионална реализация на даровити младежи между 7 и 18 годишна възраст , лишени от родителска грижа или от социални слаби семейства.

  Чрез програмата  успяват  да развият техните умения в сферите на : спорта, танците, музиката, поезията, изкуството и кулинарията.

от програмата младежите имат два спечелени медала по рисуване, три медала по кану каяк. Най-големият им успех е първата самостоятелна изложба на един от тях, който подготвя 12 разработки на Микеланджело и само на 17 продава първите си картини.

Михаела  вярва, че – обществото, трябва активно и дългосрочно да се ангажира с подкрепата, развитието и реализацията на тези деца и младежи, които ще бъдат утрешните лидери и катализатори на промяната.

ДОБРОВОЛЕЦ НА ГОДИНАТА 2018

Категория

ХУМАНИТАРНИ ДЕЙНОСТИ за

Лили Димитрова

Работи като доброволец и назовава своята кампания ”Има надежда”.

Тя се включва в благотворителната инициатива за събирането на жълти стотинки в Ботевград и дарява сумата от 3800 лв. за изграждането на модерна детска площадка. Организира благотворителна инициатива за събиране на пластмасови капачка, като я нарича: „малко от всеки, много за всички” която продължава и днес.

 След успешната акция за събиране на жълти стотинки  започва нова акция, а  със средствата закупува детско креватче за родилното отделение в МБАЛ- Ботевград и 50 броя нови бебешки бодита и дрехи за новородени. Притежава неизчерпаем ентусиазъм и привлича много съмишленици на своя страна, не се предава и вярва, че хубавите неща тепърва предстоят.

ДОБРОВОЛЕЦ НА ГОДИНАТА 2018

Категория

КУЛТУРА И ИЗКУСТВО за

Тодор Иванов – Гуньо

Тодор Иванов, на 31 години,  Доброволец в провеждането на Еко фестивал в               гр. Казанлък, като отговаря за организирането на арт ателиетата и концертите по време на фестивала.

Работи с аутисти в дневен център за младежи с умствени увреждания, където помага на клиентите в изработването на художествените изделия

 Осъществява краткосрочна служба като доброволец в Словения и дългосрочен  проект в Унгария по програма „Младежта в действие“  на европейската комисия.  Подкрепя чуждестранните доброволци в града за организиране на културната програма и техните инициативи.

Занимава се с пещерно дело и е част от екипа на пещерното спасяване в България.

ДОБРОВОЛЕЦ НА ГОДИНАТА 2018

Категория

СПОРТ И ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ за

Людмила Константинова

Активно участва в помощта за организирането на терен  и провеждането на  ултракрос триатлон : Лъвско сърце – Приморско, 3 км плуване в открито море, 116 км планинско колоездене и 21 км бягане в пресечен терен.  По време на маратон” Лъвско сърце” окуражава и подкрепя участниците в триатлона. Участва активно, като доброволец  в подготовката и провеждането на маратона  в Бургас „Бургас рън” 2018.

ДОБРОВОЛЕЦ НА ГОДИНАТА

Категория

ОКОЛНА СРЕДА за

Стефан Айвазов

 Младежът активно участва в еко-инициативи организирани от екоклубовете към Спортното училище в Хасково, Младежкия център в града и към РИОСВ Хасково, в т.ч. засаждане на дръвчета и почистване на терени.

Отговорник е на еко-клуба приятели  на природата към  РИОСВ Хасково. Участва в засаждане на дървета по повод деня на земята.

Участва в образователната инициатива по повод деня на водата към младежкия център. Представя презентация и еко-игри. Участва в образователните дейности на РИОСВ . Участва в засаждането  на дървета  и в детска градина Звънче- Хасково. Организира група от 20 човека в инициативата „ Да изчистим България”, подпомага раздаването на чували и ръкавици участва в студентската кампания на БТВ медия.

Внася предложение за 4 дървета в покрайнините на Хасково да бъдат обявени за вековни.

Участва в евпропейската седмица на мобилността и европейската седмица за намаляване на отпадъците- организира благотворителна изложба от сувенири от отпадъчни материали.

Номиниран от Марияна Йорданова – главен експерт РИОСВ Хасково

„Доброволец на годината“ е защитена марка, регистрирана в Патентното ведомство на Република България. Изключителните права на марката са интелектуална собственост на фондация „Астика“. Конкурсът е учреден на 4 декември 2010 г. 

  Националният конкурс „Доброволец на годината“ се реализира с подкрепата на Община Бургас и ЕкоТой.

Цялостен принос
приз за спорт и физическа активност
приз култура и изкуство