Връчиха Националните награди „Доброволец на годината“®  2019

Share

Фондация „Астика“ със запазена марка „Доброволец на годината“® 

В Р Ъ Ч И

НАЦИОНАЛНИТЕ ПРИЗОВЕ „ДОБРОВОЛЕЦ НА ГОДИНАТА” -2019

За цялостен принос в доброволчеството призът се връчва чрез специална селекция на националната комисията на конкурса въз основа на мониторинг и по предложение на нейните членове, за постижения в областта на доброволчеството за активна дейност отразена в публичното пространство и обществените медии.

Както и през предишните години, и тази журито беше единодушно при избора си.

За нас е чест да обявим, че тази година националният приз за цялостен принос за развитие и насърчаване на доброволческите дейности се присъжда на 

Г-н ДИМИТЪР ДИМИТРОВ, София

Г-н Димитров е Единствения доброволец успял да достигне високо планинските местности и да участва в гасенето на пожари благодарение на специална високо проходима машина. Той закупува 14 такива машини. От 2012 година  участва като доброволец при потушаването на пожари. Спасява десетки декари гори!

Статуетката за националния конкурс „Доброволец на годината „ е изработена от бронз и е авторски продукт  на бургаският скулптор Огнян Петков 

Призове в отделните категории:

Хуманитарни дейности

 (опазване и съхранение на човешкия живот и здраве; подобряване благосъстоянието на хора в неравностойно положение; социална дейност, помощ в хуманитарни акции)

Цветана  Иванова

Цвети е основният двигател на ежегодна национална програма „Ангелска елха“ на Дружеството за религиозна и обществена подкрепа на лишените от свобода (Prison Fellowship Bulgaria), целта е да зарадва децата на временно лишените от свобода с подаръци ( дрехи, играчки и книги) за християнския празник Рождество Христово. Доброволци на организацията събират подаръци и организират тържества за семействата на осъдените в градовете, в които има затвори.

Програмата подпомага заздравяването на семейните отношения и подпомага укрепването на връзката между осъдения родител и неговите деца.

Враца е градът, в който кампанията “Ангелска елха” е изпълнена най-успешно. Организатори и доброволци, подали си ръка, успяват да зарадват над 180 деца, чиито бащи са лишени от свобода.

Ангелска елха®    се реализира без наличен финансов ресурс и разчита изцяло на доброволчески труд и дарения от общността под форма на финансови средства или материали, подходящи за изработването на коледни подаръци за деца от 0 до 18-годишна възраст.

Категория

Европейски корпус за солидарност

(доброволци участвали в програма Европейски корпус за солидарност)

 Baris Tarbak

БАРЪШ  участва в десетки инициативи и кампании в различни сфери на живота, като спорт и физическа активност ( европейската инициатива Mowe week), култура и изкуство ( участва в няколко фестивала за улично изкуство и за предствянве на местната самобитност с обичаи), опазване на околната среда, открити уроци и презентации пред ученици, фасилитира обучения за ученици в гимназиалнитите класове по теми за превенция на дискриминацията и създаване на нова култура на доверие, презентации за вдъховяващи идеи,опазване на културното наследство, ремонтни дейности на  център за младежи в малко населено място в Родопите, успява в рамките на дългосрочнният си престой  в България да обедини младите хора и да въвлече местните общности в дейностите в които участва, опознава страната, културата и обичаите и популяризира всичко до което се докосне.

Категория

Околна среда

(опазване, развитие и възстановяване на околната среда, природозащитни акции, подобряване на средата за живот в градските ареали)

Мустафа Ефраим

Повече от година Мустафа и приятели изграждат с доброволно дарени средства, време и труд съоръжения за подобряване условията за съществуване в градска среда на бездомни кучета и котки, като изграждат съоражения, служещи за къщички и хранилки на животните от рециклирани ВиК материали, автомобилни и архитектурни части, закупува храна и лично храни ежедневно най-малките бездомни обитатели на изградените инсталации, поради факта, че те все още не могат да се хранят самостоятелно, заплаща с лични средства за ветеринарна помощ  и медикаменти на нуждаещите се от това животни, като настанява в дома си тези от тях които имат нужда от това най-много в момента. Доброволства в общинския приют за кучета в Търговище.

Моменти от Гала-концерт спектакъла по връчване на Националните награди „Доброволец на годината“ 2019

Цветя от Кмета на Бургас г-н Димитър Николов

 

Грамота за нашата любима водеща ТОНИ от радио MIXX

Статуетката „Доброволец на годината“