ЕКСПЕРТ ПО СИГУРНОСТТА: „АКО ВСЕ ПАК ПЛАНИРАТЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ WHATSAPP, НАПРАВЕТЕ ТЕЗИ ТРИ НАСТРОЙКИ ВЪЗМОЖНО НАЙ-СКОРО“

Share

НовиниСвят , Новини

Източник: actuality.rt.com/ Илюстративно изображение Lionel Bonaventure  / AFP

Специалистът Зак Дофман говори за намеренията на Facebook да интегрира платформата WhatsApp с тези на Messenger и Instagram.


Изправени пред вълната от критики, които WhatsApp получи за неотдавнашната актуализация на своите политики за споделяне на данни с Facebook, хиляди потребители решиха да  напуснат платформата  и да изберат други услуги за незабавни съобщения.

Експертът по киберсигурност Зак Дофман обаче  твърди  , че услугата все още е защитена, въпреки че трябва да се направят някои промени. „WhatApp все още може да се използва […] Трябва обаче да промените тази  основна конфигурация, за  да останете в безопасност“, каза специалистът от Forbes.

След като спомена, че съобщенията са криптирани от край до край и че само потребителите имат достъп до съответното съдържание, експертът посочва, че „ проблемът е в метаданните : кой, кога и къде по отношение на вашите съобщения, както и вашите контакти и информация на вашето устройство ».

В тази връзка Doffman обяснява, че WhatsApp събира много повече данни от Telegram или iMessage, но  много малко  в сравнение с други приложения като Facebook, Messenger, Google, Instagram, Snapchat и TikTok. „Така че, освен ако не избягвате тези други, WhatsApp не е най-големият ви проблем“, добавя той.

Промени в настройките на WhatsApp

Първо, специалистът препоръчва да се избягва злонамерено съдържание, което получавате чрез WhatsApp, като неизвестни връзки и прикачени файлове. Опцията  за автоматично запазване на получените изображения в галерията на телефона също трябва да бъде  деактивирана .

След това Дофман предупреждава за рисковете от хакери, които  отвличат  акаунт чрез измама. За да се избегне това, той настоява да се получи ПИН номерът, предлаган   от „проверката в две стъпки“ на WhatsApp

И накрая, специалистът предлага да деактивира  резервните копия , защото въпреки че съобщенията са защитени при изпращането им, „ако използвате опцията WhatsApp, за да направите резервно копие на историята на чата си в облака на Apple или Google, тези копия не са защитени от това криптиране от край до край.

Предупреждение за основен проблем

От друга страна, Дофман предупреждава, че „в близко бъдеще се очертава много по-голям проблем, далеч по-лош от всичко, което току-що се е случило“. В този смисъл той се позова на намеренията на Facebook да интегрира платформата WhatsApp с тези на Messenger и Instagram. „Идеята е да се създаде  страхотен  оперативно съвместим гигант за съобщения, който обединява цялата си публика“, каза той.

Според експерта този сценарий отговаря на „сурова реалност“, чиято интеграция може да означава нещо  „много по-сериозно“  за поверителността на потребителите в сравнение с последните промени.

Източник и изображение: https://actualidad.rt.com/actualidad/381048-experto-seguridad-recomienda-tres-configuraciones