ВРЧИХА НАЦИОНАЛНИТЕ ПРИЗОВЕ „ДОБРОВОЛЕЦ НА ГОДИНАТА”® -2020

Share

За 10-та година фондация „Астика“ със запазена марка „Доброволец на годината“®

В Р Ъ Ч И

                 НАЦИОНАЛНИТЕ ПРИЗОВЕ „ДОБРОВОЛЕЦ НА ГОДИНАТА” -2020

Категория

Хуманитарни дейности

(опазване и съхранение на човешкия живот и здраве; подобряване благосъстоянието на хора в неравностойно положение; социална дейност, помощ в хуманитарни акции)

На Доброволците в борбата с COVID 19

2020 година премина под знака на  ковид пандемия в борбата с вируса се включиха хиляди доброволци в това число медици, санитари, хора с различни професии, младежи те бяха там където имаше най- голяма нужда от помощ  в подкрепа на хората да преборят болестта, ето затова тази  голяма награда е за ДОБРОТО на всички които бяха на първа линя и тъй като всеки доброволец е герой в тази борба за справяне с пандемията рискувайки живота си, тя  се присъжда на всички доброволци на първа линия.

Селекционната комисия на националния конкурс „Доброволец на годината” беше единодушна в решението си  наградата в категория хуманитарни дейностти да бъде връчена на доброволците в борбата с ковид 19, за всички които бяха на първа линя.

Наградата ще бъде изложена на видно общестено място в гр.Бургас.

Категория

Човешки права

(промотиране и защита правата на човека; насърчаване на толерантността и превенция на всички форми на дискриминация; гражданско участие)

 На Инициатива „Правосъдие за всеки”

Инициатива „Правосъдие за всеки” е независима гражданска общност, с мисията за установяване на справедливост в българското общество чрез независим съд и ефективно правораздаване, като задължително условие за социален и икономически просперитет. Тя не е партийно ангажирана и представлява вижданията на широк кръг общественици.

 С общата си позиция искат дълбока реформа в съдебната система!

 Само по този начин ще бъдат гарантирани справедливост за обикновения човек и реална борба с корупцията в ежедневието и във високите етажи на властта. Те заявяват, че  това са истинските причини, които държат България далече от развита Европа и свободния свят.

Една от най-успешните им прояви е посещението по тяхна покана на г-жа Моника Маковей, бивш министър на правосъдието в Румъния, която на практика създаде антикорупционните институции там и им вдъхна живот.

Националната гражданска инициатива е учредена на 6.09.2015 г. в деня на Съединението, в гр. Пловдив

От 2015 г.,  инициативата реализира стотици събитя в подкрепа на реформите в правосъдието и отстоява позиции с хиляди доброволци и съмишленици, които се включват в тях. Те са разпознаваеми, те са пламенни, те горят в своята кауза в името на справедливостта, която е в полза защита достойнството на всеки.

Целта им е дълбоки реформи в съдебната система.

Категория

Околна среда

(опазване, развитие и възстановяване на околната среда, природозащитни акции, подобряване на средата за живот в градските ареали)

На ГОРАТА.БГ

Идеята възниква в края на 2011г., под формата на една чиста инициатива от хората за хората, която има за цел да засажда нови гори и дървета за България!

Първоначално се развива изцяло в социалната мрежа Facebook.

След десетина отказа и няколко неуспешни опита, създателят на инициативата не се отказава, а намира възможност и така през 2013 г. стартира реалното засаждане на дървета и от тогава това е един непрекъснат процес, в който към момента имаме засадени и подарени над 801 000 нови дървета за България.

Едва ли може да опишат всички акции (вече стотици) и посоки, но са засаждали/дарявали дървета из цялата страна.

Гордо заявявят, че вече шест поредни години организират събития, които се посещават от хиляди доброволци, които дават усмивки, възможността и радостта на хората – да засадят дърво, да направят добро! Дарили са десетки хиляди дървета на деца от цялата страна, на общини, на обикновени хора, наред с което са станали генератор за насърчаване на добровлчеството в България и са засадили нагласи за промяна у хората да помогнат на околната среда- нашият дом!

Това е една чиста инициатива от хората за хората, която има за цел да засажда нови гори и дървета за България!

Целта им е  да оставят по-добра планета за децата ни и по-добри деца за планетата ни, както и да засадят милиони нови дървета за България, с участието на колкото се може повече деца, млади хора и доброволци.

Те вярват, че всяко голямо пътуване започва с малка крачка в правилната посока. Всеки един от нас може да направи промяна към по-добро, а когато много хора искаме да направим света по-красив, по-добър и по-чист, водени изцяло от добри и безкористни намерения цялата Вселена ще ни помогне!

Вярват също, че чрез правенето на добро можем да променим себе си, хората, които участват, а така и целия свят!

Земята Ви Благодари!

Категория

Европейски корпус за солидарност

На Център за развитие на човешките ресурси

Европейският съюз е изграден върху солидарност – споделена ценност, която се чувства силно в цялото европейско общество. Солидарността определя европейския проект и осигурява необходимото единство за справяне с настоящи и бъдещи кризи, като притежава силна морална основа. Солидарността предоставя ясен компас, който да насочва европейските младежи в стремежа им към по-добър съюз.

Младите хора се нуждаят от лесно достъпни възможности за участие в дейности за солидарност, които да им позволят да изразят своя ангажимент в полза на общностите, като същевременно придобият полезен опит, умения и компетенции за своето лично, образователно, социално, гражданско и професионално развитие, и увеличат пригодността си към заетост. Европейският корпус за солидарност обединява младите хора, за да изгради по-приобщаващо общество, като подкрепя уязвимите хора и отговаря на обществените предизвикателства. Той предлага вдъхновяващо преживяване за младите хора, които искат да помогнат, да се учат и да се развиват, и предоставя единна входна точка за такива дейности на солидарност в целия Европейски съюз.

Корпусът създава повече и по-добри възможности, обхващащи широк кръг от области, като интеграция на мигрантите, екологични предизвикателства, предотвратяване на природни бедствия, образование и младежки дейности. Той също подкрепя националните и местните участници в усилията им да се справят с различните обществени предизвикателства и кризи.

Европейският корпус за солидарност има за цел да допълни усилията, полагани от държавите членки, за подкрепа на младите хора и облекчаване на техния преход от образование към пазара на труд в рамките на Младежката гаранция, като им предостави допълнителни възможности за стартиране на пазара на труда под формата на стажове или работни места в области, свързани със солидарността в съответната държава членка или в чужбина.

ЕКС в лицето на Център за развитеие на човешките ресурси е най-големият  оператор на  доброволци в България, които със своите дейности допринасят за подпомагане на местните общности, уязвимите групи, на околната среда, културното многообразие и редица сфери на живота, както и на цялото общество.

Поради епидемиологичните мерки церемонията се състоя онлайн!

Тук може да проследите церемонията качена в канала на фондация Астика: