В София се връчиха годишните национални награди „Доброволец на годината” за 2021

Share

В София се връчиха годишните награди „Доброволец на годината” за 2021

(Национален приз „Доброволец на годината“ 2021  за Мартин Мартинов)

На  20 януари 2022 г., в София се връчиха годишните награди за 2021 г. на  националния конкурс „Доброволец на годината”.

Конкурсът е учреден на 4 декември 2010 г. и се проведжда ежегодно от 2011 г. с основен организатор фондация „Астика“. Целта на конкурса е да се отдаде заслужено признание на доброволците за осъществените от тях доброволчески дейности за подобряване на благосъстоянието, толерантността и солидарността в обществото.

Големият приз „Доброволец на годината” за 2021 г. се присъди на Мартин Мартинов от София, за кампанията „Подай ръка“, в подкрепа на на хората без дом и хора в нужда. От 2017 година Мартин Мартинов всекидневно, приготвя храна и изхранва около 140 човека. За дългогодишният доброволчески труд и алтруизма си Мартин Мартинов получи плакет и емблематичната за конкурса статуетка от бронз– „Човекът с голямото сърце”, която е изработена от бургаския скулптор Огнян Петков.

По време на церемонията организатора на конкурса, Любомир Вълков заяви, че националното жури единодушно е приело и потвърдило номинацията за Мартин Мартинов, „за неговата всекидневна самоотверженост, емпатия и хуманно отношение в подкрепа на нуждаещите се общества. Мартин е човекът с голямото сърце. Голямо сърце, защото само хора като него могат да бъдат толкова добри. Без да търси отплата и без да парадира той неуморно подкрепя нуждаещите се като им дарява не само храна, но и човешко отношение, особено във времето на здравна, икономическа и социална криза. През последните години Мартин се превърна в национален пример за човечност и промяна. Примери като неговия са еталон за доброволчество и солидарност за подобряване благосъстоянието на всички”.

В отделните категории на националния конкурс „Доброволец на годината” за 2021 бяха връчени награди – почетен плакети в категориите:

„Околна среда” на младежкия доброволческия тийм „Collect4Life“ от София, за еко-кампанията за разделно събиране на електронни отпадъци и засадените млади дръвчета. Тази група ученици доброволци работят по своя кауза повече от две години. Те създават партньорства, като организират пунктове за събиране на стари телефони и ги предават на фирма за рециклиране. Със средствата, получени от тази дейност, купуват и засаждат дървета както в София така и в страната. За целта на проекта ръчно изработват кутии от рециклируеми материали, кутиите поставят в търговски обекти, офиси и др. Проектът има устойчивост, мащаб на въздействие и има възпитателна функция.

„Култура и изкуство” на Оля Иванова от Благоевград, активна доброволческа дейност в подкрепа на библиотеките от града. Тя нициира и организира дарителска кампания в училище под мотото „Да спасим книгата“, с цел подвързване на скъсани и разлепени книги, от книжния фонд на регионалната библиотека в Благоевград – Организира кампания за даряване на книги на училищната библиотека под мотото „Храна за ума“;  Със средствата от спечелен доброболчески проект организира закупуването на помагала, които раздава на учениците в училището; по инициатива за връщане на хората в книжните храмове, са закупени и раздадени 60 читатески карти; събрани са много дарени книги. Които ще послужат за създаване на кътове за четене в детските отделения на болниците.

„Спорт и физическа активност” на Стела Илиева от Варна, за активна доброволческа дейност при осъществяването на спортни и масови събития по време на пандемия. По време на Световната купа по спортна гимнастика Стела е доброволствала при измерване температурата на участниците; следене за спазване на противоепидемичните мерки; подготвяне на състезателната и тренировъчни зали; озвучаване; работа на Kiss & Cry зоната и допинг контрол. На Европейското по художествена гимнастика тя е на позиция „Акредитация“, при работа с паспорти, PCR тестове, задължителни формуляри и връчване на баджовете. Помага е в зоните за (репетиции на церемонията по откриване ; поставяне на ограничителни ленти по седалките и следене за носенето на маски; приветстване и насочване на зрителите в залата). В дейностите по проект „Хале на открито“ помага с екипировката на деца, за уроците по кънки или скейтборд.  Създава подписка в подкрепа изграждането на скейтпарк в град Варна. На Европейското първенство по ветроходство помага на състезателите с техните лодки (при спускането им във вода и тяхното изваждане).

   „Доброволец на годината“ е защитена словесна марка, регистрирана в Патентното ведомство на Република България. Изключителните права на марката са интелектуална собственост на фондация „Астика“.

            *****

            Информацията е изготвена от екип на фондация „Астика”, www.astika.eu, astika2003@abv.bg, astika2003@gmail.com, тел. 087 8757072 – Любомир Вълков