Международен ден на жената 8-ми март

Share

Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.

Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно, през същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат.

Това е важно за борещите се за права на жените в Западна Европа и САЩ през годините на студената война.

В следващите години следват други протести, най-известният от които е през 1908 г., когато жените организират шествие през Ню Йорк с искания за по-кратък работен ден, по-добро заплащане и право на гласуване.

По повод международния ден на жената младежките и доброволчески организации в Бургас, фондация „Астика“ и сдружение „Асоциация за стратегическо управление Делфи“ за поредна година отразяват деня на жената 8-ми март със своя видима инициатива, подготвена и реализирана от доброволците по програма „Европейски корпус за солидарност. Младежите подготвиха театрален пърформънс с който да представят, част от професиите, които да олицетворят женският труд и да заявят равноправието на половете. В нарочна работилница изработиха инсталация с изящно нарисувано лице на жена от доброволка- художник, косите бяха представени с ръчно изработени цветя. Инсталацията ще бъде представена пред публика, която ще до нарисува инсталацията със свои послания за жената. За награда всеки участник ще получи по една картичка, която картичката беше нарисувана много красиво от доброволец, същата е в началото на публикацията. Други доброволци се запознаха с велики българки допринесли за развитието и служат за пример на жените в своите сфери, за които направиха и кратко представяне с портретите им, същите ще бъдат отпечатани и представени с кратка история и техните постижения. Изложбата инсталация ще представим на мястото в центъра на Бургас, където ще се представи пърформънса, инсталацията и изложбата.

Честит празник на всички жени!