СВЕТОВЕН ДЕН НА КНИГАТА И АВТОРСКОТО ПРАВО

Share

https://fb.me/e/4romvBYM5

По повод световния ден на книгата и авторското право на 23 април от 10:00 часа в Център за съвременно изкуство и библиотека Бургас фондация Астика и АСУ Делфи организират инициативата „Четем любими автори“ посветена на световния ден на книгата.
Празнуването се стреми да насърчава четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

Денят е празнуван за първи път през 1995 г.
По време на събитието младежите ще представят идеята за деня на книгата и защо авторското право е важно!

В инициативата ще вземат участие доброволците по програма Европейски корпус за солидарност в Бургас, интелектуалци и читателски клуб в Бургас. Всички гости ще могат да се включат с четене и представяне на любим автор.


Мотото на събитието „Книгата прозорец към света“.


Очакваме Ви!

По време на събитието:

23 април е Световен ден на книгата и авторското право

Празникът насърчава четенето, каквато е основната роля на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“. Събитията за деца и възрастни в Библиотеката, също са в посока авторите и читателите да бъдат заедно, и да дискутират.

По този повод в Регионална библиотека „Пейо Яворов“ се събраха доброволци от България и Турция от Европейски корпус за солидарност. Те научиха как е възникнал този ден, кои известни автори са родени, за възникването на авторските права как се спазват в различните държави.

Световният ден на книгата и авторското право е определен за честване от ЮНЕСКО при ООН и е празнуван за първи път през 1995 г.

23 април e символична дата за световната литература. На този ден през 1616 г. са починали Сервантес, Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. Това е датата на раждане или кончина и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков, Жозеп Пла и Мануел Валехо. Светът отдава почит на книгите и авторите, насърчава всички да открият удоволствието от четенето.

И както казва Маргарет Фулар “… Днес си читател, утре си лидер…“.

Заповядайте в Библиотеката – съкровищницата на знания, които водят до просперитет!

Написаха от: Регионална библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас