Move Week 2024 в Бургас

Share

Фондация Астика за поредна година организира европейска седмица на движението и спорта „Move Week“ 2024 в Бургас, в рамките на седмицата младежките доброволци по програма Европейски корпус за солидарност подготвя разнообразни игри за деца и ученици. В дните от 28 май до 2 юни младежите ще участват в турнири по плажен волейбол, тенис на маса на открито, както и турнир по канадска борба на северен плаж в Бургас. 

На 28 май доброволците по програма Европейски корпус за солидарност откриха седмицата за движение и спорт в ОУ „Христо Ботев“ в кв. Ветрен- Бургас с разнообразни интерактивни игри с учениците от първи до четвърти клас.

Снимката е от финалната част на събитието!

XV-ти НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС  ЗА СТИХОВЕ „МОЕТО СИНЬО ЛЯТО”- 2024

Share

Фондация „АСТИКА“ обявява XV-ти национален конкурс за стихове „Моето синьо лято“ 2024

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ
В националният конкурс за стихове „Моето синьо лято“ могат да участват младежи и възрастни от цялaта страната без ограничения, като творбите на участниците в конкурса ще бъдат разделени в две възрастови категории:
1) младежи от 18 до 29 години;
2) възрастни над 29 години (30+).

Конкурсът се провежда онлайн, като всеки може да участва с едно НЕПУБЛИКУВАНО авторско произведение, с дължина не повече от 1200 символа, включително препинателни знаци и свободни интервали.

Тема на националният конкурс „Моето синьо лято“ за 2024 година е:  „Лятото в мен“

Всички конкурсни творби ще бъдат оценени по оригиналност и стил от петчленно независимо национално жури, като победителите в двете категории ще бъдат наградени със статуетка и почетна грамота.

Изисквания:

1. Всяка конкурсна творба трябва да има собствено заглавие, което да не съдържа изразът „Моето синьо лято“. 

2. Ще бъдат оценявани творби, които са изпратени в срок, чрез оказаният електронен формуляр

Специални условия:
1). Участниците в конкурса се задължават да не публикуват своите стихове в други медии, печатни и електронни издания  до приключване на конкурса – 01.09.2024 г.
2) С участието в конкурса всеки участник, автор на стихове предоставя правото на фондация „Астика”, като организатор на конкурса, да публикува безусловно конкурсните творби, както и да ги публикува в годишния печатен алманах „Моето синьо лято” за 2024 г., в интернет и на електронен формат.
3) Фондация „Астика“ в качеството си на организатор на националния конкурс „‘Моето синьо лято“ си запазва правото да ползва и публикува заявените за участие конкурсни творби, като всеки участник с изпращането си в конкурса се съгласява с това.
3) Организаторът на конкурсът си запазва правото да селектира творбите, които ще бъдат одобрени за публикация в печатния годишен алманах „Моето синьо лято“ в съответствие с препоръките на националното жури.

Конкурсът „Моето синьо лято“ 2024 се реализира с подкрепата на Община Бургас и дарения.

Начало на конкурса 24.05.2024 г.
Краен срок за изпращане на творбите: 01.09.2024г.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени до 01.10.2024 г., на официалната интернет страница на организатора: www.astika.eu.

УСПЕХ!

С пожелание за едно вълнуващо и вдъхновяващо творческо синьо лято.

Формуляр за участие:https://forms.gle/CU96iKdBy3NCf7Q2A

9 май ден на Европа

Share

С образователни игри и презентации по повод деня на Европа с учениците от ОУ“П.Р.Славейков“ в Бургас с ръководител г-жа Ванишева, ПГМЕЕ – Бургас и участници по програма Европейски корпус за солидарност.

СВЕТОВЕН ДЕН НА КНИГАТА И АВТОРСКОТО ПРАВО

Share

https://fb.me/e/4romvBYM5

По повод световния ден на книгата и авторското право на 23 април от 10:00 часа в Център за съвременно изкуство и библиотека Бургас фондация Астика и АСУ Делфи организират инициативата „Четем любими автори“ посветена на световния ден на книгата.
Празнуването се стреми да насърчава четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

Денят е празнуван за първи път през 1995 г.
По време на събитието младежите ще представят идеята за деня на книгата и защо авторското право е важно!

В инициативата ще вземат участие доброволците по програма Европейски корпус за солидарност в Бургас, интелектуалци и читателски клуб в Бургас. Всички гости ще могат да се включат с четене и представяне на любим автор.


Мотото на събитието „Книгата прозорец към света“.


Очакваме Ви!

По време на събитието:

23 април е Световен ден на книгата и авторското право

Празникът насърчава четенето, каквато е основната роля на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“. Събитията за деца и възрастни в Библиотеката, също са в посока авторите и читателите да бъдат заедно, и да дискутират.

По този повод в Регионална библиотека „Пейо Яворов“ се събраха доброволци от България и Турция от Европейски корпус за солидарност. Те научиха как е възникнал този ден, кои известни автори са родени, за възникването на авторските права как се спазват в различните държави.

Световният ден на книгата и авторското право е определен за честване от ЮНЕСКО при ООН и е празнуван за първи път през 1995 г.

23 април e символична дата за световната литература. На този ден през 1616 г. са починали Сервантес, Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. Това е датата на раждане или кончина и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков, Жозеп Пла и Мануел Валехо. Светът отдава почит на книгите и авторите, насърчава всички да открият удоволствието от четенето.

И както казва Маргарет Фулар “… Днес си читател, утре си лидер…“.

Заповядайте в Библиотеката – съкровищницата на знания, които водят до просперитет!

Написаха от: Регионална библиотека „Пейо Яворов“ в Бургас

Конференция – „Talk Humanifesto“ на АСУ „Делфи“

Share

На вълнуващата 10-та конференция „Talk Humanifesto“, която се проведе в Регионалната библиотека „П. Яворов“ в град Бургас, младежи се събраха за един незабравим обмен на идеи и опит. Събитието бе организирано по случай Европейската седмица на младежта и се превърна в истински празник на креативността и иновациите.

С множеството представени презентации на български, английски и турски език, разнообразието на идеи и перспективи бе изключително впечатляващо. Организаторите – Сдружението „Асоциация за стратегическо управление „Делфи“, с участието на доброволци от програма „Европейски корпус за солидарност“ и ученици от Професионална Гимназия по Механоелектротехника и Електроника в Бургас, заедно с фондация „Астика“ – създадоха атмосфера, която стимулираше креативността и вдъхновяваше младите участници да изразят своите мечти и амбиции.

Това не беше просто конференция – това беше мястото, където идеите срещаха своя път към действие, където младите хора се събуждаха към своите мечти и амбиции.

ОТБЕЛЯЗАХМЕ ДЕНЯ БЕЗ АСАНСЬОРИ

Share

В рамките на европейската седмица на младежта 12-19 април 20204, една от мащабните инициативи бе европейският ден без асансьори .

Събитието се проведе в хотел Парк в Бургас, С много емоции, танци и състезателен дух премина мероприятието в което победителят изкачи 14 етажната сграда и се върна обратно за 2 мин. и 31 сек, а най-възрастния участник в инициативата беше на 77 години, който изкачи 14-етажната сграда за 4 мин. и 10 сек , участваха хора от различни възрасти в това число, спортисти, студенти, доброволците от програма европейски корпус за солидарност и възрастни пенсионери. Всички успяха да се изкачат по стълбите и да се върнат обратно, а асансьорите бяха символично запечатани. Имаше много музика и настроение по време на събитието превърнало се в празник за всички участници в горещият пролетен бургаски неделен ден.

https://bntnews.bg/news/den-bez-asansyori-v-burgas-izkachvaha-stalbite-na-14-etazhnata-sgrada-snimki-video-1274467news.html

https://nism.bg/bg/novini-i-sabitia/novini/iniciyativa-den-bez-asansiori-v-burgas

https://www.focus-news.net/novini/regioni/Studenti-ot-Burgas-se-vklyuchiha-v-iniciativata-Den-bez-asansyori-2079277

The book in the age of digital transformation

Share

Books are a window to the world. They are a tool of knowledge and multicultural tolerance. What are the challenges for young people in the age of the digital world? This is part of the topics that will be discussed by the young participants in the work shop. During their creative workshop, they will generate their own ideas for book day and copyright.
The event is organized by volunteers under the „European Solidarity Corps“ program

 От 18/04/2024 10:00 до 18/04/2024 16:00 – Източноевропейско време

 143, Lazur (Astika Culture Center) , 8001, Burgas, България

https://youth.europa.eu/youthweek/activities/book-age-of-digital-transformation_bg

Ден без асансьори

Share

Запиши се за участие: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfbnitMm2v9xu0XCc423MEHW2jU6SGpkEMx7KktOqzv2FJimg/viewform

https://no-elevators-day.nowwemove.com/noelevatorsday/000_1018275?fbclid=IwAR3AI78eubT92SEWsL57fEObBjEJhELr2FU3uvUz0kVE2RWifLlaFnCpAZw_aem_AYpXULbkyL1Kbt924GZw7rpCqw_I5zd8SyLuRekvv0B6vknEw6J0rCor58bLS6An76ks6MULjBDLWplcCBR5wubB

Кога бе последният път, в който заменихте асансьора с изкачване по стълбите?

Някои може би ще си кажат, че тъй като спортуват редовно, могат да си спестят тази активност. Ако посещавате фитнес зала, вероятно сте забелязали, че има специален уред, симулиращ изкачване по стълби. Той е чудесен за кардиотренировка, но дори и да не ходите на фитнес, стълбите са навсякъде край вас.

Ако не ви е изрично забранено от лекар, вижте 10 ползи за здравето от

  1. Подпомага загубата на тегло – Най-очевидната и пряка полза от изкачването на стълби е, че подпомага изгарянето на излишни мазнини. Това е просто аеробно упражнение, което можете лесно да добавите към ежедневието си, за да изгаряте калории и да отслабвате, ако имате поставени подобни цели.

2. Спомага за изграждането на издръжливост – В началото изкачването по стълби може да ни накара да се задъхваме, но постепенно ще изградим издръжливост и ще укрепим костите и мускулите си.

3. Подобрява здравето на сърцето – Още една полза от изкачването на стълби или тренировката със стълбички в спортната зала е, че оптимизира максималната консумация на кислород от тялото, укрепва здравето на сърцето чрез подобряване на кръвообращението и повишаване на добрия холестерол в организма, сочат западни изследвания.

4. Укрепва мускулите и ставите – Като вертикално упражнение, катеренето на стълби изправя катерача срещу гравитацията, като по този начин подобрява мускулната и скелетната сила.

5. Подобрява психичното здраве – Тази форма на тренировка ни дава прилив на адреналин и стимулира синтеза на хормони на щастието. Както знаем, спортните активности ни помагат да се чувстваме по-добре емоционално.

6. Тонизира тялото – Изкачването на стълби е ефективно упражнение за укрепване на сърдечното здраве и тонизиране на тялото.

7. Намалява риска от множество неразположения и заболявания – според западни изследвания, редовното изкачване на стълби, допринася за намаляване на риска от диабет, остеопороза, главоболие и други.

8. Помага за намаляване на болките в гърба – Изкачването на стълби е чудесен вариант за упражнение при болки в гърба, тъй като има минимално натоварване на долната част на гърба. В допълнение, изкачването на стълби може да помогне за намаляване на болките в гърба, сочат множество изследвания.

9. Подходящо за загряване на долната част на тялото – Загряването на тялото преди тренировка е много важно за нейната ефективност, но и за намаляване на риска от контузии. Можем да загреем с лека гимнастика за раздвижване, велоергометър, ходене или бягане на пътеката във фитнеса, но също така и изкачвайки стълби.

10. Подобрява метаболизма – Метаболизмът се отнася до способността на тялото ни да използва различни хранителни източници за енергия. През целия живот вашият метаболизъм може да се забавя и ускорява в зависимост от определени променливи. Добър начин да овладеем тези променливи е като спортуваме редовно. Поддържането на активен начин на живот е най-доброто, което можем да правим, за да поддържаме високи нива на метаболизъм. От друга страна, изкачването на стълби е толкова лесно, ефективно ни осигурява добри нива на активност, както в залата за спорт, така и извън нея.

Внимание! Бъдете внимателни при изкачването на стълби, (а и при слизане), тъй като всяка активност крие риск от нараняване, ако не сме внимателни.

Източник: https://www.az-jenata.bg/a/5-zdrave-i-krasota/62703-polzi-ot-izkachvaneto-po-stalbi

Сертификат за фондация Астика по повод 22 март световния ден на водата

Share

Фондаия „Астика“ получи сертификат за участие в дейностите за световния ден на водата и за промотиране на кампанията „Вода за мир“ – използването на водата за мирни цели. В подготовката и реализацията на кампанията се включи екипа на организацията и доброволци от „Европейски корпус за солидарност“.